Докладът на ООН подчертава етичните проблеми с електрическите автомобили

Нов доклад от Организацията на обединените нации оголи някои от етичните проблеми, създадени от доставката на рядкоземни материали, необходими за производството на превозни средства с батерия.
През 2018 г. съобщихме как децата работят в кобалтовите мини на Демократична република Конго, която е дом на 50 на сто от световния кобалт, но докладът на ООН подробно описва колко важен е проблем Изключително опасни условия, с неадекватно оборудване за безопасност, за много малко пари в мините в Южна Катанга. ”

Електрическите автомобили във Великобритания ще изискват два пъти по -голяма от световната доставка на кобалт

Тези деца печелят оскъдни заплати, въпреки че са изложени на физически опасности, както и на „психологически нарушения и злоупотреби“, твърди в доклада. ООН казва, че детският труд при добив на кобалт е „широко разпространен“, докато други проблеми включват натрупване на сярна киселина в изоставени мини, което може да замърси местните водоснабдявания, докато миньорите рискуват да дишат в уран прах при копаене.
Реклама – Статията продължава по -долу

Производителите на автомобили се опитват да се отдалечат от използването на кобалт, а някои дори използват blockchain, за да проследят произхода му, но материалът все още е опора в батериите на EV, докато масовото рафиниране прави проследяващия произход на материала, близък до невъзможния в някои случаи.
Литий е друга основна съставка на автомобилите, захранвани от електричество; Както при Cobalt, всеки батерия изисква няколко килограма от материала. По -голямата част (58 на сто) литий идва от Чили, където ООН казва, че в някои райони 65 на сто от водоснабдяването се използва в литий и други минни дейности. Това води до „принудителната миграция на населението от селата и изоставянето на селищата на предците“ благодарение на „недостиг на вода и все по -хаотично водоснабдяване“, предупреждава докладът.
Добивът на литий също носи „деградация на екосистемата и увреждане на ландшафта“, според ООН, докато миньорите дишат белодробните едеми за литиев прах.
ВЪЗСТАНОВЯВА ЛИ ВЪЗСТАНОВЯВА? Прочетете колоната на Майк Ръдърфорд на водородни автомобили тук …

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *